13 mei 2022

Enkele voordelen van bevallen in bad

Steeds meer vrouwen overwegen het gebruik van water, in een bepaald stadia van de bevalling, als onderdeel van het bevallingsplan. Feitelijk gezien, overwegen ongeveer 30% van de vrouwen het gebruik van deze methode voor de geboorte van hun baby of als een natuurlijke manier om de intense sensaties die gepaard gaan met een bevalling te verminderen.

Enkele redenen waarom zijn:

 

Water werkt ontspannend

Na een zware dag werkt het nemen van een warm bad ontspannend voor velen. Hierdoor is een groot bad gevuld met warm water de perfecte omgeving om kalm en ontspannen te blijven in een situatie die door de meesten als behoorlijk stressvol ervaren wordt. Daarnaast is een waterbevalling ook minder stressvol voor de baby. Dit komt doordat deze zich verplaatst van een omgeving met warm vruchtwater naar een andere omgeving met warm water, waardoor dit een zachte manier van kennismaking met de nieuwe omgeving is.

 

Water werkt als een natuurlijk pijnstiller

De relaxerende effecten van water stimuleren het lichaam om zijn eigen pijnbestrijdende stoffen aan te maken. Dit is gunstig voor zowel de moeder als de baby. Ontspanning bij de moeder helpt bij het stimuleren van de natuurlijke productie van oxytocine en endorfine. Oxytocine helpt bij het samentrekken van de baarmoeder en endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Een gelukkige en ontspannen moeder heeft een grotere kans op een snelle bevalling met een verminderde kans op een medische interventie, wat als prettig ervaren wordt voor de baby.

 

Een waterbevalling verminderd stress en angst

Het is niet alleen het water dat ontspannend werkt. Bij een bevalling in bad wordt vaak de omgeving aangepast om een rustgevende sfeer te creëren door bijvoorbeeld gedimde lichten en gedempte stemmen. Dit maakt het betreden van de eigen wereld gemakkelijker dan in een slecht verlichte kamer met de drukte van onbekenden die de kamer in- en uitgaan. Bovendien helpt deze vorm van ontspanning bij het stimuleren van diepe buikademhaling, waardoor spanning, en daarmee intenser aanvoelende weeën, voorkomen worden.

 

Het vermindert het risico op perineale tranen

De warmte van het water bevordert een verhoogde bloedtoevoer naar de vagina en de perineum (het gebied tussen de vagina en de anus dat tijdens de bevalling vatbaar is voor scheuren). Dit verhoogt de flexibiliteit van het weefsel en verminderd de kans op scheuren tijdens de bevalling van het hoofdje van de baby.

 

Bij een badbevalling kan een ‘actievere’ bevallingspositie aangenomen worden

Een reden waarom sommige vrouwen voor een badbevalling kiezen, is de mogelijkheid tot het behoud van enige controle tijdens het bevallingsproces. De vrouw is zich namelijk bewuster van de weeën en sensaties die het lichaam ervaart, met een verminderde kans op een medische interventie. Bovendien zorgt het water voor een gevoel van ‘gewichtloosheid’, wat een vrijere bewegingsruimte geeft dan het lichaam een lange tijd heeft toegestaan. De moeder is hierdoor vrij om bijna elke houding aan te nemen die voor haar als prettig ervaren wordt.

Het klassieke beeld van een bevallende vrouw is dat van haar liggend op haar rug met haar benen in de stijgbeugels. Hoewel dit voor velen het geval is, is het een vrij moeilijke manier om een baby te baren. Dit komt doordat er tegen de zwaartekracht in gewerkt moet worden om het hoofd van de baby omhoog en over het laagste deel van de wervelkolom, het stuitbeen, te duwen.

De beste manier om dit te vermijden is door met de zwaartekracht te werken en een meer ‘actieve’ gehurkte of aangepaste hurkhouding aan te nemen. Water biedt de mogelijkheid om deze houding langer vast te houden, aangezien de vrouw tegen de zijkant van het bevallingsbad kan leunen ter ondersteuning.

Ook draagt een gezonde, actieve en fitte levensstijl bij aan het hebben van een zo soepel mogelijke zwangerschap. De osteopaat kan adviezen m.b.t. geschikte oefeningen gedurende de gehele zwangerschap geven. Oefeningen met een focus op het versterken van de kern, het bekken en de onderste ledematen zullen de moeder helpen bij het aannemen van een actieve geboortehouding en bij het gebruik van de juiste spieren om de baby zo efficiënt mogelijk te baren.

 

Het is veilig

Natuurlijk is een waterbevalling niet voor iedereen geschikt. De belangrijkste criteria hebben betrekking tot:

  • De moeder en baby moeten gezond zijn
  • De baby moet met het hoofd naar beneden liggen
  • De zwangerschap moet tussen de 37 en 42 weken zijn.

Maar aangezien de meeste zwangerschappen gezond zijn, kan een bevalling in bad een natuurlijke en gecontroleerde optie voor de bevallingskeuzes van de vrouw bieden.

En tot slot, een van de meest gestelde vragen m.b.t. waterbevallingen: ‘zal mijn baby onder water verdrinken?’. Het antwoord is nee!

De baby krijgt al zijn zuurstof via de placenta en hormonen die door de baby circuleren. Deze zorgen ervoor dat dit gebeurt totdat de baby uit het water getild wordt. Dit fenomeen staat ook bekend als de ‘foetale duikreflex’ en stelt baby’s in staat om korte tijd onder water te zijn tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden oud.

 

Dit artikel is een translatie van het origineel Engelstalig bericht van Active Birth Pool