30 juni 2022

Redenen om een waterbevalling in het ziekenhuis te overwegen

Steeds meer vrouwen ondervinden de voordelen van een bevalling in bad. Hierdoor wordt het gebruik van water, in een bepaald stadia van de bevalling, vaker overwogen als onderdeel van het bevallingsplan. Maar wat zijn de achterliggende redenen voor het maken van deze overweging?

Water werkt ontspannend

Na een zware dag werkt het nemen van een warm bad ontspannend voor velen. Hierdoor is een groot bad gevuld met warm water de perfecte omgeving om kalm en ontspannen te blijven in een situatie die door de meesten als behoorlijk stressvol ervaren wordt. Daarnaast is een waterbevalling ook minder stressvol voor de baby. Dit komt doordat deze zich verplaatst van een omgeving met warm vruchtwater naar een andere omgeving met warm water, waardoor dit een zachte manier van kennismaking met de nieuwe omgeving is.

 

Water werkt als een natuurlijk pijnstiller

De relaxerende effecten van water stimuleren het lichaam om zijn eigen pijnbestrijdende stoffen aan te maken. Dit is gunstig voor zowel de moeder als de baby. Ontspanning bij de moeder helpt bij het stimuleren van de natuurlijke productie van oxytocine en endorfine. Oxytocine helpt bij het samentrekken van de baarmoeder en endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller. Een gelukkige en ontspannen moeder heeft een grotere kans op een snelle bevalling, waarbij de kans op een medische interventie aanzienlijk verminderd is. Dit gegeven wordt tevens als prettig ervaren voor de baby.

 

Een waterbevalling verminderd stress en angst

Bij een waterbevalling wordt de omgeving vaak aangepast om een rustgevende sfeer te creëren. Hierdoor heeft niet alleen het water een ontspannende werking op moeder en kind, maar dragen de gedimde lichten en gedempte stemmen hier ook aan bij. Dit maakt zowel het betreden van de eigen wereld gemakkelijker als de stimulatie van diepe buikademhalingen. Hierdoor kan spanning, en daarmee intenser aanvoelende weeën, voorkomen worden.

 

Het vermindert het risico op perineale tranen

De warmte van het water bevordert een verhoogde bloedtoevoer naar de vagina en de perineum (het gebied tussen de vagina en de anus dat tijdens de bevalling vatbaar is voor scheuren). Dit verhoogt de flexibiliteit van het weefsel en verminderd de kans op scheuren tijdens de bevalling van het hoofdje van de baby.

 

Bij een waterbevalling kan een ‘actievere’ bevallingspositie aangenomen worden

Een reden waarom sommige vrouwen voor een waterbevalling kiezen, is de mogelijkheid tot het behoud van enige controle tijdens het bevallingsproces. De vrouw is zich namelijk bewuster van de weeën en sensaties die het lichaam ervaart, met een verminderde kans op een medische interventie. Bovendien zorgt het water voor een gevoel van ‘gewichtloosheid’, wat gepaard gaat met een vrije bewegingsruimte. De moeder is hierdoor vrij om bijna elke houding aan te nemen die voor haar als prettig ervaren wordt.

Het klassieke beeld van een bevallende vrouw is dat van haar liggend op haar rug met haar benen in de stijgbeugels. Hoewel dit voor velen het geval is, is het een vrij moeilijke manier om een baby te baren. Dit komt doordat er tegen de zwaartekracht in gewerkt moet worden om het hoofd van de baby omhoog en over het laagste deel van de wervelkolom, het stuitbeen, te duwen.

De beste manier om dit te vermijden is door een samenwerking met de zwaartekracht aan te gaan en een meer ‘actieve’ gehurkte of aangepaste hurkhouding aan te nemen. Water biedt de mogelijkheid om deze houding langer vast te houden, aangezien de vrouw tegen de zijkant van het bevallingsbad kan leunen ter ondersteuning.

 

Ook draagt een gezonde, actieve en fitte levensstijl bij aan het hebben van een zo soepel mogelijke zwangerschap. De osteopaat kan adviezen m.b.t. geschikte oefeningen gedurende de gehele zwangerschap geven. Oefeningen met een focus op het versterken van de kern, het bekken en de onderste ledematen zullen de moeder helpen bij het aannemen van een actieve geboortehouding en bij het gebruik van de juiste spieren om de baby zo efficiënt mogelijk te baren.

 

Het is veilig

Natuurlijk is een waterbevalling niet voor iedereen geschikt. De belangrijkste criteria zijn:

  • De moeder en baby moeten gezond zijn
  • De baby moet met het hoofd naar beneden liggen
  • De zwangerschap moet tussen de 37 en 42 weken zijn.

Maar aangezien de meeste zwangerschappen gezond zijn, kan een bevalling in het water een natuurlijke en gecontroleerde optie voor de bevallingskeuzes van de vrouw zijn.